lasersko graviranje ASPect, Kranj lasersko graviranje ASPect, Kranj

Pogosta vprašanjaKaj je lasersko graviranje?
Lasersko graviranje je odstranjevanje materiala s pomočjo laserja.


Kakšne vrste laserjev poznamo?
Laserje lahko razdelimo po različnih kriterijih.
1. Po valovni dolžini svetlobe, ki jo oddajajo,
2. Po načinu vzbujanja laserja.(plinski, s kristali,...) 


Ali je to graviranje ali označevanje?
Če je graviranje vrezovanje oznak v trdo snov (SSKJ), potem bi pri laserskem graviranju lahko uporabljali izraza tako graviranje kot označevanje.

V materiale, ki dobro absorbirajo valovno dolžino laserja 
lahko graviramo precej globoko (laser marking), na drugih materialih pa je deformacija le na površini in je bolje uporabljati izraz označevanje (laser engraving).

Pri kovinah v primerih, ko z laserjem pridemo v globino desetinke milimetra ali več uporabljamo izraz globinsko graviranje. (deep laser engraving).   


Ali je gravura zares nezbrisljiva?
Ker gre za deformacijo ali odstranjevanje materiala, je gravura zares nezbrisljiva.


Kakšna je barva gravure, oznake?
Barva gravure je odvisna od toliko parametrov, da o barvi gravure vnaprej sploh ne moremo govoriti, razen če ne odstranjujemo posameznih slojev barve na večslojnih obdelovancih (PRIMER: tablice za označevanje iz dveh različno obarvanih plastičnih slojev).

V splošnem moramo pri laserskem označevanju razumeti, da laser "zažge" material podobno kot če z lupo na sončen dan poskušamo zažgati papir.


Kakšne vrste laserjev se uporabljajo za graviranje?
Za lasersko graviranje uporabljamo različne laserje za različne materiale. 

Vrsta laserja, ki se ga uporablja je odvisna od materiala, ki ga obdelujemo. Različni materiali ne absorbirajo enako vseh valovnih dolžin svetlobe. 

PRIMER:steklo ne absorbira valovne dolžine 1064nm in ga zato ne moremo označevati z ND-YAG laserjem, ki deluje s to valovno dolžino. Zelo dobro pa steklo absorbira svetlobo z valovno dolžino 10640nm, ki jo generirajo CO2 plinski laserji. 


Kaj pomeni graviranje kovin na CO2 laserjih s pasto?
Obstajajo mazila, neke vrste eksplozivne mešanice, ki jih namažemo po površini obdelovanca. Laser v tem primeru služi kot detonator, ki aktivira mikro-eksplozijo na površini obdelovanca. Od količine mazila in enakomernega nanosa le tega pa tudi od vrste kovine je odvisna moč eksplozije.
V splošnem je ta metoda dobra le za nekatere vrste kovin, kvaliteta rezultatov pa zelo vprašljiva.